Obiceiuri alimentare sanatoase
Conform multor studii realizate in ultimii ani de catre cercetatorii stiintifici, dar mai ales de catre nutritionisti, s-a constatat ca la baza a 80% din afectiunile pe care le aveau subiectii se afla o alimentatie nesanatoasa. Sanatatea ta se poate deteriora rapid, sau lent si fara sa iti dai seama, datorita ritmului alert al vietii de zi cu zi, al lipsei de timp si al stresului cotidian. Acestea se rasfrang asupra modului in care ne hranim zi de zi, deoarece nu avem timp sa ne pregatim mancare sanatoasa, pentru ca ajungem prea tarziu acasa, nu avem timp sa mergem sa cumparam toate ingredientele, nu mai avem chef sa pregatim mesele, si atunci optam tot mai des pentru mancaruri total nesanatoase cu exces mare de calorii si foarte slab nutritive, precum zahar, grasimi, preparate de tip fast-food, lipsa de hidratare corespunzatoare si sedentarismul.
Aceste alegeri gresite conduc spre probleme digestive. Mai mult decat atat, pentru a evita sa apeleze la preparatele de patiserie sau fast-food, majoritatea oamenilor opteaza pentru mese bogate in fructe sau legume, uneori eliminand de tot proteinele din alimentatia lor. Sanatatea si stabilitatea organismului este oferit de o alimentatie echilibrata care sa contina cantitati optime din toate grupele alimentare.
Iata cateva obiceiuri alimentare sanatoase de care ar trebui sa tii cont:
- Consuma un pahar de apa inainte de a servi masa si apoi dupa ce ai terminat de mancat. Hidratarea inainte de a incepe sa mananci te va ajuta sa nu depasesti cantitatea optima de alimente. Pe langa acest lucru, este bine sa stii, ca daca bei apa in timpul mesei vei ingreuna procesul de digestie, deoarece stomacul nu mai poate sa digere alimentele corespunzator.
- Consuma fructe doar dupa masa, si nu inainte, deoarece astfel iti vei imbunatati apetitul. Digestia fructelor are loc in intestine, spre deosebire de celelalte alimente care se digera in stomac. Astfel, daca vei consuma fructe inainte de masa, vor fi preluate de stomac si nu mai ajung in intestine si vei obtine un stomac iritat si o senzatie de balonere. Evita sa mananci fructe seara.
- Mesteca, nu inghiti alimentele nemestecate pentru a evita blocajele stomacale. Pentru o digestie usoara este bine ca mancarea ingerata sa fie semilichida. Nu uita ca mancatul este o placere, si este bine sa savurezi tot ceea ce mananci. Astfel vei fi mai satisfacut atat fizic cat si emotional si nu vei mai simti nevoia sa mananci in exces, sau sa faci alegeri nesanatoase.
- Evita sa mananci atunci cand ai o stare de spirit foarte intensa, indiferent daca este vorba de furie sau extaz. Nu vei face decat sa iti ingreunezi digestia, si apoi sa nu mai fi bun de nimic. De asemenea, nu manca in fata calculatorului sau a televizorului, astfel vei simti ca nu te saturi.
- Contrar tuturor asteptarilor, este bine ca dupa masa, minim 2 ore sa fii activ pentru a ajuta procesul de digestie. Atunci cand te odihnesti exact dupa ce termini de mancat nu faci decat sa iti incetinesti metabolismul si sa te indrepti spre kilograme in plus.
- Nu manca mai tarziu de ora 20.00 deoarece atunci este finalitatea procesului de digerare completa. Totusi, daca ai un program mult mai lung, incearca sa consumi doar sucuri de fructe, iaurturi simple, sau salate simple.
Acum ca stii exact ce, cand si mai ales cum sa mananci, este timpul sa incepi sa adopti obiceiuri sanatoase. Daca totusi ti se pare dificil sa controlezi aceste lucruri, lasa-te pe mana noastra. Catering Sanatos este aici sa te sustina in adoptarea unui stil de viata alimentar sanatos.