Lipsa somnului si poftele pentru alimente nesanatoase

Lipsa somnului si poftele pentru alimente nesanatoase

Ai observat ca atunci cand nu dormi suficient si nu te odihnesti, ai pofta de ceva dulce, ceva sarat, fast-food si tot ce este complet nesanatos? Conform unor studii, epuizarea prin lipsa somnului duce la pofta de junk food, alimente grase, dulci si bogate in calorii, datorita faptului ca declanseaza anumite instince vechi, de pe vremea cand oamenii vanau pesti, culegeau fructe de padure si sapau dupa cartofi cu amidon. La acea vreme mesele erau mult mai bogate in carbohidrati si grasimi, deoarece aceste alimente erau greu de procurat, insa si nivelul de munca fizica si calorii consumate zilnic era mult mai ridicat. Astfel, specialistii au costatat ca desi umanitatea a evoluat, iar accesul la alimente bogate in carbohidrati si grasimi saturate este mult mai usor, creierul nu a reusit sa evolueze cu aceeasi rapiditate si pofteste in continuare la aceste alimente atunci cand este lipsit de energie.
Cei doi hormoni responsabili pentru pofta de mancare sunt gherlinul si leptina. Leptina este cea care suprima pofta de mancare si duce la pierderea in greutate, pe cand ghrelinul este hormonul care creste pofta de mancare rapid si duce la cresterea in greutate. Astfel, atunci cand privezi organismul de somnul necesar, creste nivelul de gherlin iar leptina scade, asa incat creste senzatia de foame. Totusi, asta nu clarifica dorinta de a manca ciocolata in loc de castraveti, pentru aceasta este responsabil sistemul endocannabinoid al organismului. Acest sistem are ca rol sustinerea organismului in echilibru (homeostaza) regland absolut totul, de la durere, la inflamatii, somn si pana la apetit.
Incepand cu 1988 cercetatorii stinintifici au descoperit receptorii acestui sistem al organismului, urmand sa descopere ca toate vertebratele detin acesti receptori, de la pesti pana la oameni. Prin urmare acest sistem este prezent in interiorul organismului de secole si a evoluat odata cu evolutia omului. Endocannabinoizii se leaga de acesti receptori iar aceste declanseaza o dorinta puternica, subita de a manca lucruri gustoase, dar nu neaparat sanatoase. Astfel apar poftele de lucruri cu zaharoza si mai bogate in carbohidrati, grasimi si amidon.
In concluzie, privarea organismului de somn declanseaza cresterea nivelului de gherlin si conduce sistemul endocannabinoid la activarea receptorilor responsabili de profta de mancare de timp junk food. In urma unui studiu realizat in 2016, in care s-au comparat nivelurile acestor receptori si hormoni la persoane care au dormit mai mult de 8 ore timp de 4 nopti comparativ cu persoane care au dormit 4-5 ore pe noapte, s-a constatat ca cei care nu au dormit suficient au inregistrat cresteri ale senzatiei de foame si a poftei de mancare. In plus, au inregistrat mari dificultati in controlarea apetitului pentru produse bogate caloric si cu nivel crescut de carbohidrati, motivul nefiind cunoscut.
Desi din punct de vedere stiintific inca nu s-a dovedit legatura fizica sau chimica creata in organism intre lipsa de somn si pofta de junk food, aceasta a fost dovedit ca exista. Asa incat, cele 8 ore de somn pe noapte sunt esentiale pentru a duce un stil de viata sanatos si a fi mai usor sa urmezi o dieta echilibrata.