Ghid pentru un stil de viata sanatos partea a-2a
Acum ca te-ai familiarizat putin cu ceea ce ar trebui sa consumi zilnic pentru a iti crea un plan alimentar variat si echilibrat, urmatorul pas este sa intelegi cum combini alimentele dar mai ales cand trebuie sa la cosumi.
- Cand mananci?
Exista multe sfaturi oferite de specialisti legate de acest aspect, cat si despre numarul de mese recomandat. Insa, aici trebuie sa tii cont si de programul tau pentru a gasi cea mai buna varianta. In majoritatea cazurilor, specialistii in nutritie recomanda sa mananci 3 mese pe zi si 2 gustari, la un interval de 2-3 ore distanta, insa ultima masa sa nu fie mai tarziu de ora 18.00 pentru ca organismul tau sa aiba timp sa digere toate alimentele inainte de culcare. Procesul de digestie complet dureaza cam 4-5 ore, deci practic, trebuie sa tii cont de acest aspect atunci cand iti stabilesti ora la care sa servesti cina. De exemplu, daca tu in general te pui la somn la ora 00.00, atunci este indicat ca ultima masa sa o servesti maxim la ora 20.00. Daca nu respecti pe cat posibil aceast aspect, a doua zi te vei trezi obosit, deoarece organismul tau se concentreaza pe digestie si nu pe refacere.
Totodata, nutritionistii recomanda ca intre mesele principale sa fie o distanta de aproximativ 5-6 ore, insa acest lucru nu este batut in cuie, depinzand foarte mult de programul si organismul tau. Daca metabolismul tau este mai rapid, automat va arde energia mai repede si senzatia de foame va aparea mai curand. De asemenea daca lucrezi noaptea este clar ca nu vei putea avea ultima masa la ora 20.00. Cel mai bine este sa testezi mai multe variante si sa vezi care ti se potriveste cel mai bine.
In plus, pentru a ajuta procesul de digestie este bine sa bei un pahar cu apa cu 30 minute inaite de masa, insa sa astepti cel putin o ora dupa ce ai mancat, inainte de a bea apa. Daca bei apa imediat dupa masa, vei dilua sucurile gastrice, iar acest lucru nu face decat sa ingreuneze digestia si absorbtia de nutrienti din alimente.
De multe ori mancam pentru ca ne este sete! De aceea este indicat sa consumam acel pahar de apa cu 30 de minute inainte de masa, pentru a ne da seama daca ne este foame nu adevarat. Mai mult, senzatia de satietate apare abia dupa 20 de minute dupa ce incepem sa mancam si de aceea este important sa mancam incet, sa mestecam bine mancarea. In acest fel iti vei da seama cand te-ai saturat si nu vei mai manca peste masura.
- Post intermitent
Acest post intermitent se refera la repausul alimentar. Pe langa cel natural din timpul somnului, exista si cel constient, pe care il poti face din cand in cand consumand doar hrana lichida precum supe si sucuri de fructe si legume doar in intervalul 07.00 – 18.00 , cu un repaus alimentar de minim 12 ore. Acest post intermitent ajuta corpul sa se detoxifice, reduce riscul de boli cardiovasculare si stresul oxidativ.
Totusi, acest post intermitent este recomandat DOAR celor care duc deja un stil de viata sanatos de ceva vreme, si sa nu fie tinut foarte des. Daca doresti sa adopti acest post, este bine sa ceri pararea unui specialist in prealabil.
- Somnul – refacerea organismului
Somnul este esential pentru trup si creier, deoarece un somn odihnitor te ajuta la intarirea sistemului imunitar, cresterea aportului de energie, o concentrare mai buna, o memorie mai buna si o stare generala de invidiat. Privarea organismului de somn pe termen lung conduce la diabet, obezitate, boli cardiovasculare si alte probleme de sanatarea. Totusi, si acesta este bine sa fie prezent cu moderatie, deoarece un somn prelungit in weekend poate cauza insomnii. In functie de organismul fiecaruia, fiecare om are nevoie cam de 6-8 ore de somn pe noapte pentru a se odihni si a se incarca cu energie.
Ca si in cazul alimentatiei, conteaza si intervalul in care dormi. Astfel, ceasul biologic al majoritatii oamenilor, cel mai odihnitor somn este intre 22.00 si 06.00, ceea ce stim ca in cazul multora este greu de respectat. Incearca sa mergi la culcare inainte de miezul noptii si sa dormi cele 6-8 ore pe noapte.
- Sport, sport, sport
Daca ai un stil de viata sedentar si o munca de birou, este neaparat necesar sa faci aceasta schimbare si sa devii mai activ. Fa ceva ce iti place, pentru ca sportul sa nu devina un stres si o placere, danseaza, plimba-te, alearga, inoata.
In cazul in care nu ai neaparat o activitate preferata sau motivatia necesara sa te tii de ceva, fa-ti un abonament la o sala de fitness sau de aerobic si incearca mai multe variante de exercitii. Poti opta pentru un antrenor personal care iti va spune exact ce exercitii sa faci pentru a obtine rezultatele dorite si mai ales te va motiva de fiecare data.
Cel mai bine ar fi sa ai un antrenament de o ora, de 3 ori pe saptamana, sau 30 de minute pe zi, in functie de timpul tau. Ba da, poti face asta, indiferent cat de incarcat ar fi programul tau, si o poti face chiar foarte usor daca:
- Urci pe scari in loc sa iei liftul
- Cobori din tramvai mai devreme cu o statie si mergi pe jos
- Mergi prin casa cand vorbesti la telefon
- Opreste serialul si iesi la o plimbare sau pune un video cu exercitii
- In loc de pauza de tigara alege sa faci putin streching la birou
Pentru ca noi nu te putem ajuta sa te tii de sport, sa dormi suficient sau sa bei cantitatea de apa recomandata, Catering Sanatos vine in ajutorul tau cu cea mai dificila parte, iti punem la dispozitie meniuri sanatoase zilnice, pregatite pentru tine cu mare atentie doar din ingrediente sanatoase si proaspete. Astfel, tu vei putea sa te concentrezi pe toate celelalte aspecte ale unui stil de viata sanatos, stiind ca ai toate cele 3 mese si 2 gustari asigurate zilnic fara sa mergi la cumparaturi sau sa pierzi timpul preparandu-le.