Cum sa iti intaresti imunitatea?

Cum sa iti intaresti imunitatea?

Pe perioada iernii, si a sezonului mai rece in general, majoritatea oamenilor se confrunta cu scaderea imunitatii devenind astfel vulnerabili la raceli, bacterii, microbi sau virusi care se plimba liber prin aer. Astfel, pe langa suplimentele de vitamine pe care este recomandat sa le introduci in dieta ta zilnica pentru a iti revitaliza organismul, este indicat sa ai grija si la stilul tau alimentar. In sezonul rece esta mai important ca oricand sa ai grija la ceea ce mananci, pentru ca din cauza frigului poti fi predispus la a manca mai mult, alimente nesanatoase si astfel sa iti scazi sistemul imunitar.
Dupa cum deja bine stii, suplimentele alimentare sunt doar un adjuvant, aceste neinlocuind o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Bineinteles ca in aceasta perioada este foarte importanta si activitatea fizica, deoarece tindem sa mergem mai putin pe jos, sa stam mai putin in aer liber, si atunci ar trebui sa suplinim acest deficit prin miscarea indoor.
Exista mai multe tipuri de suplimente alimentare precum cele pe baza de usturoi (eficient in combatarea racelii si gripei), cele pe baza de produse apicole (laptisor de matca, polen, propolis – care intaresc sistemul imunitar si detoxifica organele interne, oferindu-ti mai multa energie, cele pe baza de spirulina (sursa bogata de vitamina A, V, zinc, fier, cupru si seleniu, ajuta si la slabire) sau cele pe baza de echinacea.
Pe de alta parte, daca nu esti fan luat pastile zi de zi, este foarte important sa reglezi acest aport de vitameni si minerale atat de importante din alimentatie. Catering Sanatos lucreaza cu o echipa de nutritionisti cu experienta vasta si astfel, meniurile noastre sunt pregatite cu produse de sezon proaspete care sa iti aduca un aport cat mai ridicat de nutrienti, minerale si vitamine.
De exemplu, este indicat sa consumi multe fructe de padure in sezonul rece, precum afinele. Acestea sunt bogate in antioxidanti, oferind organismului o sursa importanta de energie si protejandu-l de virusi si bacterii. Pe langa fructele de padure, o alta sursa importanta care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie pe perioada sezonului rece, este cea de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 care contribuie la intarirea imunitatii. Legumele si fructele raman in continuare cele mai importante surse de vitamine, mai ales cele care contin vitaminele C, D si E care au ca si scop principal tot intarirea organismului si a sistemului imunitar.
Vitamina C este vitala pentru ca organismul sa functioneze in parametri optimi, iar acesta nu este capabil sa o produca singur, asa incat trebuie sa o asimilam din alimente. Cele mai bogate alimente in vitamina C sunt legumele cu frunze verzi, rosiile, ardeiul gras, pepenii, ceapa verde, agrisele, capsunile, spanacul, fasolea verde, merele, varza alba si rosie, cea de bruxelles si conopida. Doza zilnica recomandata de vitaminca C este de 60-100 mg, iar o portie de conopida contine 50 mg de vitamina C.
Vitamina D este cea care protejaza organismul de afectiunile respiratorii, tuse, secretii nazale si ajuta organismul sa lupte mai rapid in cazul contactarii unui virus, sau a unei raceli. Vitamina D se gaseste in iaurt, branzeturi, peste gras, carne de porc, ciuperci, oua, halibut (este un peste), cereale integrale si tofu.
Vitamina E are rol antioxidant, protejand celulele de radicalii liberi ce le pot deteriora si astfel ajuta la calmarea inflamatiilor, accelerarea sistemului imunitar si chiar egalizarea culorii pielii. Cele mai bune surse de vitamina E pe care ar trebui sa le introduci in alimentatia ta zilnica sunt: migdalele, avocado, ardeiul rosu, sparanghelul si pasta de dovleac.