Ce inseamna un stil de viata sanatos?
Te-ai intrebat adesea in ce consta de fapt acest stil de viata sanatos si care ar fi principiile de baza ale acestuia? Pentru a putea intelege mai usor acest concept, trebuie sa intelegi in primul rand diferenta intre foamea reala si apetitul culinar. Astfel, vei putea sa delimitezi constient starea de foame adevarata de pofta sau foamea „emotionala”. Ca sa poti slabi definitv este necesar sa fii atent la emotiile tale care influenteaza actiunile tale si astfel si modul de a te hrani. In momentul in care iti traiesti emotiile pe pilot automat, fara a le simti si a le intelege, te indepartezi de obiectivul tau de cele mai multe ori.
Probabil ca ai mai auzit asta de nenumarate ori insa nu ai analizat in amanunt: „Ceea ce este in interior se vede la exterior!”. Practic asta inseamna ca este foarte importanta parerea ta despre tine, cum te intelegi tu pe tine. De multe ori mancatul compulsiv se datoreaza in mare parte unei stime de sine scazute si a unei pareri proaste generale despre propria persoana. Sunt convins ca ti-ai spus de multe ori, sau ai auzit alte persoane spunand mai in gluma, mai in serios : „Si asa sunt gras, ce mai conteaza inca o felie de tort?”.
De cele mai multe ori, slabitul nu tine cont doar de cum, cat si ce mananci, ci este strans legat de emotiile pe care le ai zilnic si, mai exact, de cum le gestionezi. Inainte de a manca ceva, intreaba-te de ce iti doresti sa mananci acel lucru? Vei avea surpriza sa observi ca de multe ori nu iti este cu adevarat foame ci vrei sa hranesti o emotie.
Mancatul compulsiv
Reprezinta un comportament necontrolat. Practic dupa ce mananci in exces incepi sa te simti vinovat, sa iti fie rusine si te pot indrepta spre auto-pedeapsa. Desi pare incredibil, este foarte adevarat! Foarte multi oameni care au acest comportament se auto-pedepsesc mai apoi infometandu-se, fara sa inteleaga insa ca asa nu vor slabi sanatos si nu vor reusi sa detina control absolut asupra poftelor sale. Acest mod de a manca are un fond psihologic mult mai profund care poate aparea in urma unor pierderi precum sfarsitul unei relatii, pierderea unui job sau a unei sume mari de bani, pierderea unei persoane dragi, traume din copilarie si multe altele.
Mancatul intuitiv sau constient
Reprezinta un comportament constient si controlat prin care suntem atenti la alimentele pe care le consumam si tinem cont de momentul in care le consumam. Este din ce in ce mai rar acest timp de comportantem, pentru ca majoritatea oamenilor mananca pe fuga, in fata calculatorlui sau a televizorului si astfel tind sa manance mai mult decat le trebuie. Chiar si in momentele in care mananca singuri la masa, fara televizor sau calculator, le zboara gandul in alta parte si uita sa savureze mancarea, constientizand astfel si cantitatea consumata.
Noi, cei de la Catering Sanatos, ne-am propus sa iti fim alaturi in acest proces de schimbare si adoptare a unui stil de viata sanatos si te sustinem cu pregatirea atenta a celor 3 mese pe zi si 2 gustari pe care ti le livram zilnic direct la usa!