Alimentatia sanatoasa Primavara
Cel mai bun moment pentru adoptarea unui stil de viata sanatos este schimbarea anotimpului. In intampinarea primaverii poti renunta la dietele bogate in grasimi, hipercalorice si la sedentarism. O data cu rasaritul florilor este momentul ideal sa incepi sa faci miscare si sa mananci mai sanatos. Catering Sanatos Sibiu este aici sa te ajute sa faci aceasta tranzitie usor si fara prea mult efort. Noi iti pregatim o dieta variata, sanatoasa, din produse si ingrediente proaspete si foarte bine alese, asa incat sa nu pierzi foarte mult timp cu pregatirea meselor. Astfel vei avea timp si pentru miscare, sa iti faci un abonament la sala, sa mergi mai mult pe jos, sau sa incepi sa faci exercitii acasa.
Este foarte important sa nu renunti la nici o masa, sa ai un orar regulat de mancat, cam la 2-3 ore distanta intre cele 3 mese principale si cele 2 gustari. Privind necesarul zilnic de calorii pe care trebuie sa il consumi, acesta este diferit de la o persoana la alta si variaza in functie, de sex, varsta, activitate profesionala si fizica. In medie un adult care are un job de birou si face miscare fizica moderata, ar trebui sa consume aproximativ 1.500 kcal pe zi, de aceea meniurile noastre de la Catering Sanatos, se incadreaza in acest numar. Pe cand, un sportiv de performanta clar va avea nevoie de mult mai multe calorii zilnic. Este foarte important sa fie un echilibru proportional intre consumul organismului si aportul energetic pe care i-l oferim. Pentru a te mentine ar trebui ca numarul de calorii consumate zilnic sa fie egal cu cel pe care le arzi, daca vrei sa slabesti ar trebui sa consumi mai putine, insa nu cu mult, pentru a slabi frumos si sanatos.
Sursele alimentare principale de energie sunt proteinele, glucidele si grasimile (lipidele). Pe langa cantitatea in care se consuma acestea, este foarte importanta si calitatea acestora, asa incat 50-55% din necesarul de calorii zilnic trebuie sa provina din glucide. Este foarte important sa reduci consumul de dulciuri rafinate si zahar, miere de albine, paine, paste albe, orez alb, siropuri si sa le inlocuiesti cu alimente cu indice glicemic redus precum mazare, linte, fasole, paine si paste integrale, fructe proaspete.
Apoi, aproximativ 15% din necesarul energetic este asigurat de proteine. Este indicat sa consumi proteine de origine animala in cuantum de jumatate din acest aport si anume, oua, lactate, peste, carne de pui sau curcan. Cealalta jumatate din cantitatea de proteine ce trebuie consumate zilnic sunt de origine vegetala, precum soia, mazare, fasole sau ciuperci. Proteinele au rol energetic, functional, structural si de aparare pentru organism, fiind nutrienti foarte importanti.
Aportul de lipide este de aproximativ 30% si trebuie sa includa grasimi bune, adica sa evitam grasimile saturate precum unt, margarina, smantana, carne de miel sau porc, slanina si branza grasa si sa optam mai des pentru uleiurile din plante precum porumb, floarea soarelui sau masline, arahide, nuci si peste. Aproximativ 2 treimi din aportul de lipide ar trebui sa fie de provenienta vegetala, si doar o treime de provenienta animala. Rolul lipidelor in organism este energetic dar si structural.
Alte grasimi sanatoase, care nu pot fi sintetizate de corpul uman, insa sunt foarte importante pentru organism sunt acizii grasi omega 3 si omega 6 care se pot lua din alimente. Cele mai bogate surse in acesti acizi sunt nucile, uleiul de in, rapita si masline, migdalele si pestele precum sardinele, macroul, somonul si heringul. Acesti acizi regleaza nivelul de grasimi din sange si au rol protector cardiovascular. Tinand cont de acest aspect, din meniurile oferite de Catering Sanatos Sibiu nu lipseste pestele.
Pe langa toate cele de mai sus, este foarte important si un aport optim de vitamine si minerale, mai ales primavara cand gama de legume si fructe disponibile incepe sa creasca. Aceste alimente, aflate la baza piramidei alimentare sunt de asemenea si o sursa importanta de fibre care conduc spre un tranzit intenstinal usor si optim. Dieta de primavara trebuie neaparat sa contina castraveti, rosii, usturoi si ceapa verde, spanac, urzici, salata, ridichii, sparanghel, zmeura, coacaze, cirese si capsuni, de aceea Catering Sanatos le integreaza pe toate acestea, si multe altele, in meniurile zilnice. Este indicat ca acestea sa fie consumate pe cat posibil crude, fara a fi preparate termic, pentru a nu se pierde din proprietatile si nutrientii lor.