19 de reguli pentru o alimentatie sanatoasa
1. Consuma alimente neprocesate, cat mai naturale, din surse de incredere, integrale si mananca-le pe cat posibil negatite, sau pregateste-le sanatos. Daca vrei sa mananci fructe, mananca fructe proaspete, daca vrei sa mananci legume, mananca legume proaspete, nu congelate.
2. Nu sari peste mese. Incearca pe cat posibil sa respecti cele 3 mese, daca ti se pare prea dificil sa mananci si 2 gustari pe zi. Atunci cand sari peste mese, mai ales peste micul dejun, nu faci decat sa incetinesti metabolismul si astfel rata de ardere scade. In plus, daca vei respecta planul alimentar si vei servi mesele in fiecare zi la aceeasi ora pe cat posibil, vei mentine un nivel optim de zahar in sange si astfel vei evita excesele alimentare de orice fel. Cel mai bun exemplu de urmat, sunt bebelusii, acestia mancand o data la 2-3 ore. Evita infometarea!
3. Planifica-ti mesele pentru a putea respecta acest program si astfel vei economisi timp. Poti face asta seara pentru ziua urmatoare, sau in weekend pentru intreaga saptamana care urmeaza.
4. Micsoreaza portiile de mancare. Chiar daca este vorba de alimente sanatoase, moderatia este tot timpul importanta. De exemplu, o portie de proteina slaba inseamna palma mainii tale si are 100 grame, o portie de grasimi inseamna marimea degetului tau mare iar o portie de carbohidrati complecsi inseamna o mana facuta caus.
5. Mesteca, nu infuleca, nu te grabi! Manca incet! Specialistii recomanda ca fiecare dumicat sa fie mestecat de 25 de ori. Asta nu inseamna ca acum trebuie sa stai sa numeri, insa intre imbucaturi lasa tacamul jos pe farfurie si savureaza.
6. Nu te priva de micile placeri. Un stil de viata sanatos este o alegere importanta menita sa te ajute sa te simti mai bine, nu sa te simti pedepsit. Din cand in cand este ok sa iti faci cate o placere culinara, dar nu zilnic.
7. Accepta adevarul (ca ai luat cateva kilograme sanatoase in plus), proceseaza rezultatul obtinut, alege ceea ce vrei sa obtii si incepe schimbarea. Incepe sa faci alegeri alimentare constiente.
8. Citeste etichetele produselor pe care le cumperi! Fii foarte atent la ceea ce cumperi, daca ingredientele de pe eticheta nu pot fi pronuntate, cel mai sigur nu vrei sa le ai in alimentatia ta si produsul este procesat.
9. Atentie la produsele dietetice, fara zahar sau cu continut redus de calorii, deoarece in general aceste produse au un continut de zahar mult mai mare ascuns in spatele unor chimicale nocive. Cauta produse bogate in nutrienti si nu te lasa pacalit de aceste metode de marketing care vor conduce la cresterea in greutate si o stare de sanatate precara.
10. Renunta la carbohidratii simpli care provoaca dependenta si alege-i pe cei complecsi si sanatosi, precum legumele, cerealele integrale (quinoa si orez brun), verdeturi si fructe.
11. Evita fast-food-ul. Atunci cand esti pe fuga tot timpul tinzi sa apelezi la mancarea de tip fast-food. Poti scapa de acest obicei pregatindu-ti cateva gustari sanatoase pe care sa le ai mereu la indemana, precum 1 ou fiert tare cu o jumatate de cartof dulce copt, 1 mar cu o mana de migdale crude nesarate, 2 linguri de seminte de in cu o jumatate de cana de ovaz uscat, o masura de shake de proteine si o jumatate de mar taiat.
12. Misca-te cat de mult poti. Minim 30 de minute de miscare pe zi conteaza enorm de mult. Pe langa faptul ca acest lucru te va ajuta sa arati mai bine, starea ta de spirit se va imbunatati drastic.
13. Elimina zaharul – se gaseste peste tot si este foarte nociv.
14. Elimina alcoolul – contine mult mai mult zahar decat iti dai seama. Asa incat este recomandat sa pastrezi consumul de alcool la minim, doar la ocazii speciale.
15. Ai grija la combinarea alimentelor. De exemplu proteinele slabe trebuie combinate cu carbohidrati complecsi si putin grasime. Astfel, vei da un boost metaolismului tau. Proteinele trebuie sa fie prezente la fiecare masa.
16. Grasimile nu trebuiesc evitate deoarece sunt sanatoase. Este recomandat sa consumi cel putin 3 linguri de grasimi de calitate, precum uleiul de cocos.
17. Legumele verzi slabe sunt cele mai bune alimente. Un exemplu de mic dejun perfect echilibrat ar fi 2 cani de legume verzi pe care le prajesti in ulei de cocos si peste care pui 2 oua prajite intregi.
18. Consuma multa apa. De preferat este sa consumi si o cana de apa cu zeama de lamaie si un varf de sare de mare nerafinata pentru a oferi organismului cantitatea de electroliti potrivita pentru a te mentine hidratat.
19. Consuma sare de mare nerafinata deoarece aceasta contine 92 oligominerale si oligoelemente sanatoase, pe cand sarea de masa alba contine chiar si zahar.
Daca incepi de astazi sa aplici aceste reguli, in scurt timp vei observa o imbunatatire a starii tare generale de bine. Daca totusi ti se pare greu sa incepi sa respecti aceste lucruri dintr-o data, apeleaza la o firma de catering, precum Catering Sanatos, care sa iti prepare si sa iti livreze la usa in fiecare dimineata mancare sanatoasa si proaspata, pana cand reusesti sa te organizezi pentru a ti le prepara singur.